kievit pul

kievit pul, nog maar 2 dagen uit het ei!

Hoe wij “onze” weidevogels beschermen

Het is druk in de polder, druk met weidevogels!
In de Bloemendaalse polder -tussen Gouda en Waddinxveen- hoeven “onze” weidevogels zich geen zorgen te maken; daar komen we namelijk pas met machines, als de kuikens al vliegvlug ( +/- 5 weken) zijn. Zelf komen we in deze periode dus zo min mogelijk in de polder, zodat de weidevogels niet verstoord worden. Maar onze Wagyu’s daarentegen, vervullen een onmisbare taak voor de weidevogels in polder Bloemendaal.

Binnenkort krijgen de weidevogels gezelschap en hulp van onze Wagyu’s, zij maken namelijk een belangrijk onderdeel uit van het Mozaïekbeheer van deze polder. De Wagyu’s grazen volgens een uitgedacht systeem de percelen af, waardoor er verschillende stadia in grasgroei ontstaat. Daardoor wordt er voor de weidevogels steeds de meest gunstige situatie gecreëerd tijdens het nestelen, broeden en grootbrengen van de kuikens. De Wagyu’s laten mestflatten achter in het kruidenrijke grasland, waar insecten op afkomen en wat ook zorgt voor een rijke biodiversiteit in de bodem met als resultaat meer voedsel voor zowel de volwassen vogels als de kuikens. Ook zetten we in deze polder greppels blank met water zodat de weidevogels met name bij aankomst makkelijk voedsel kunnen vinden in de vochtige bodem. Op deze manier sterken ze snel aan van de lange vliegreis naar Nederland, en kunnen ze op deze aantrekkelijke plek snel beginnen met nestelen.

“Onze Wagyu’s vervullen een onmisbare taak voor de weidevogels in polder Bloemendaal”

Ook op ons melkveebedrijf in Reeuwijk waar onze Holstein melkkoeien grazen, doen we erg ons best voor de weidevogels. Ook hier worden er percelen afgegraasd door de melkkoeien ten behoeve van de weidevogels, hebben we percelen met greppel-plas-dras en ook verschillende percelen die we later maaien speciaal voor de weidevogels (later dan normaliter gewenst is als je kijkt naar de resultaten in opbrengst en voederwaarde van het gewas met betrekking tot de melkproductie van de melkkoeien)
Op de percelen waar we wel eerder van plan zijn te gaan maaien, zijn we dus momenteel druk op zoek naar nesten zodat we ze kunnen markeren en deze ook allemaal gespaard kunnen blijven. Aan de hand van de gevonden nesten en de aanwezigheid van kuikens passen we onze plannen dan zo nodig alsnog aan!
Gisteren tijdens het nesten zoeken zagen we een kievit-paartje dat zich erg agressief gedroeg en dat duidt er vaak dat ze al kuikentjes hebben, en ja hoor daar vonden we dit schattige kuikentje! Ik kon het niet laten om even snel een foto te nemen om met jullie te kunnen delen, waarna we snel vertrokken zijn, zodat de rust in de polder weer terugkeerde!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *